31 Ağustos 2015 Pazartesi

Nokia Lumia 735 İnceleme


Merhaba değerli okurlar,

Bu yazımızda Nokia'nın ''Selfie'' odaklı, 4G destekli orta segment telefonu Lumia 735'i inceleyeceğiz.



KUTU VE İÇERİĞİ

Cihazın kutusu göze hitap eden bir tasarıma ve çekmeceli yapıya sahip. Kutunun arkasına baktığımızda sol üst köşede kutu içeriğini ve cihazın renk seçeneklerini görüyoruz. 4 Renk seçeneğine sahip olan Lumia 735 , değiştirilebilir kapağı olduğundan her rengi denemek isteyenlere böylece olanak sağlamış oluyor. (Beyaz ve siyah kapaklara sahibim, fotoğraflarda ikisini değiştirerek çekimler yaptım.)




Kutunun içinden telefon, çeşitli broşürler, batarya ve şarj cihazı çıkıyor.Kutu içeriğinde kulaklığın olmayışı ve kötü bir şarj aleti olması can sıkıcı.Şarj aletinden bahsetmek gerekirse , AC-20E kodlu 0.75 A'lık şarj cihazı yaklaşık 5 saatte cihazı tam dolu hale getirebiliyor.Diğer akıllı telefonların şarj olma süreleri ve batarya mAh'ınıda işin içine katarak kıyaslarsak bu şarj aletinin bu cihaz için yavaş kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca usb kablosu olarak kullanılamayan bu şarj cihazının ne akla hizmet yapıldığını çözemedim.



DIŞ TASARIM

Cihazın ön yüzüne baktığımızda 4.7 inçlik bir ekran bizi karşılıyor.Ön yüzeyde herhangi bir fiziksel tuş kullanmayan Lumia 735 , 3 tane sanal tuşa (geri, başlangıç, arama) sahip.


Sağ tarafında ses arttırma ,azaltma tuşları ile birlikte güç tuşuna yer veren Nokia , bu cihazında maalesef denklanşör tuşuna yer vermemiş.


Cihazın üst kısmında tam ortaya konumlandırılmış bir kulaklık girişi yer alıyor.

Alt kısmında tam ortaya konumlandırılmış olan şarj girişi ile birlikte mikrofon cam ile kasa arasında yer alıyor

Mikrofon

Cihazın arkasına baktığımızda matımsı hafif pürüzlü bir çıkarılabilir kapağa sahip olan Lumia 735 çokta kaliteli bir imaj sergilemiyor .Cihazın sağ alt kısmına yerleştirilen hoparlör , sağ elle cihazı kullananlar için biraz sıkıntı yaratabileceği gibi yatay modda oyun oynarken de sesi biraz engellediğini söyleyebilirim.



İÇ TASARIM / ÖZELLİKLER

Kablosuz şarj ve NFC özelliklerine sahip arka kapağı açmak epey zor. Herhangi bir açma boşluğunun bulunmadığı kapağı, ön kameranın bulunduğu sağ kısımdan kanırtarak açabiliyorsunuz lakin açarken dikkat edin kapak kırılabilir.
Kapağı açınca 2220mAh çıkarılabilir bir batarya, NanoSIM yuvası ve 128GB a kadar arttırılabilen MicroSD kart girişini görüyoruz.



Windows Phone 8.1, Lumia Denim güncellemesi ile gelen Lumia 735, dahili olarak 8GB depolama alanına, 1GB Ram e ve Qualcomm Snapdragon 400 işlemciye sahip. Windows Phone işletim sisteminin hafifliği sayesinde kullanırken en ufak problem ile karşılaşmıyorsunuz.Düşük görünen bu özellikler , Lumia 735'te oldukça stabil bir şekilde çalışıyor.

EKRAN


Ekran teknik özelliklerini inceleyecek olursak :

Ekran boyutu: 4.7 ''
Ekran çözünürlüğü: HD720 (1280 x 720) 
Ekran renkleri: TrueColor (24-bit/16M) 
Ekran teknolojisi: OLED, ClearBlack
Piksel yoğunluğu: 316 ppi
Ekran özellikleri: Yenileme hızı 60 Hz,Corning® Gorilla® Glass 3, Geniş görüntüleme açısı

gibi özellikler yer alıyor.Lumia 735'in ekranı bize ciddi anlamda görsel şölen sunuyor. Lakin tek sorun güneş ışığında özellikle öğlen vakitlerinde ekranın en yüksek parlaklıkta olmasına rağmen zor görülmesi. Bu problem oled ekranların dezavantajı olarak nitelendirilebilir.

OYUN / UYGULAMA / BATARYA PERFORMANSI 

1,2ghz dört çekirdek Snapdragon 400 işlemci kullanan Lumia 735 gayet stabil çalışıyor. Ayrıca cihaz ağır sitelerde dahi en ufak problem göstermiyor.Tabi bu birazda Windows Phone işletim sisteminin hafifliğinden kaynaklanıyor.Oyun kısmına geçersek yüksek grafik isteyen oyunlarda cihaz bariz tökezliyor.Bunun sebebi de bana sorarsanız optimizasyonla alakalı çünkü bu özelliklere sahip diğer android cihazlar Lumia 735'in açamadığı oyunları rahatlıkla kaldırabiliyor.Bunun haricinde Temple Run 2 , Subway Surfers, Hill Climb Racing vb. oyunları sorunsuz bir şekilde oynatan cihaz , telefonu oyun konsolu gibi görmeyen kullanıcılara hayli hayli yetecek gibi görünüyor.



 Microsoft Mağaza'nın giderek gelişmesi ve 3. parti yazılımlar ile uygulama sorununu en aza indirdiğimiz şu günlerde Lumia 735, gitgide dahada dolu bir telefon olacağının sinyallerini veriyor.



Batarya meselesine gelecek olursak, parlaklığı en yükseğe almadığınız sürece bir günü çok rahat çıkarıyor. Düşük parlaklıkta, wifi tüm gün açık halde yaklaşık 2 saat whatsapp, yarım saat instagram, 1 saat browser, 45dk konuşma,30dk-1saat müzik dinleme ile gece  geç vakitlere doğru şarj %20-25 seviyelerine inmiş oluyor ki bu değer akıllı bir telefon için gayet iyi.

KAMERA VE FOTOĞRAF ÖRNEKLERİ

Carl Zeiss lensli 6.7MP arka ve 5mp geniş açılı ön kamerası bulunan Lumia 735 gayet tatmin edici fotoğraflar çekiyor. Kameranın sahip olduğu düşük mp değerine üzülmeyin ,dünyaca ünlü lensi sayesinde Lumia 735 piyasadaki birçok 8MP kameralı telefonu rahatlıkla alt edebiliyor.

Normal çekim
*Lumia Refocus ile efekt eklendi*
*Lumia Panorama ile çekildi*
Lumia 735 ve Nokia nın amiral gemisi Lumia 930 un ön kamera kıyaslaması

Okuduğunuz için teşekkürler, Youtube kanalımızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder