19 Kasım 2016 Cumartesi

PS4 Pro Bekleneni Verdi mi? Playstation'un Geleceği Ne Olacak?



    Microsoft'un yeşil devi Xbox'ın 15.yılının kutlandığı şu günlerde ezeli rakibi Sony, PS4 Pro ile ortalığı kasıp kavurmaya devam ediyor. Peki gayet iyi satış rakamlarına ulaşarak Sony'nin yüzünü güldürmeyi başaran PS4 Pro, beklenileni verdi mi?

Ps4 Pro Nedir?


    PS4'ün yaşadığı belli başlı FPS problemleri ve PS VR için biraz yetersiz kalmasıyla birlikte gün geçtikçe yayılan 4K oyunculuk ve sanal gerçeklik furyası Sony'i PS4 Pro'yu çıkarmaya itti.
   PS4 ve rakiplerine göre daha yüksek FPS değerleri sunan PS4 Pro 1080p'de biraz daha gelişmiş grafiklerin yanı sıra 4K 30FPS desteği de sunuyor ve bazı oyunlarda native bazılarında ise upscale ile 4K görüntü verebiliyor. Bunlara ek olarak PS VR için ise yüksek FPS değerleri ile kullanıcılarına daha akıcı ve göz yormayan bir deneyim vaat ediyor.


 
Konsolların Eski Mantığı Nerede?

    Sony için oldukça iyi bir hamle olan PS4 Pro, kullanıcıları için o kadar da iyi bir hamle olarak karşımıza çıkmadı. Özellikle multiplayer oyunlarda daha iyi FPS sonuçları veren Pro, Ps4 sahiplerine biraz haksızlık ediyor. Bu durum bize konsol mantığının gitgide bilgisayar oyunculuğuna benzer eşitsizliğe büründüğünü gösteriyor. Ek olarak PS4'ün daha 3.senesi yeni dolmuşken bir anda çıkıp "bakın bu yetersiz kalıyor daha iyisi var " demek, zihnimizdeki "konsol alıp 5,6 yıl sorunsuz kasmadan oynarım" mantığını da adeta yıkıyor.



Bilgisayardaki Güç Eşitsizliği Konsollara Taşınıyor

    PS4 Pro'nun daha güçlü olması kardeşi PS4 ile multiplayer oyunlarda da ister istemez FPS farklılıklarına yol açıyor. Bunun en son örneği Battlefield 1'den geldi. PS4 Pro ve PS4'ün karşılaştırmalı Battlefield 1 Multiplayer Stres testlerine baktığımızda PS4'te 30-60 fps, PS4 Pro da ise 45-60 fps arasında değişen değerler görüyoruz. Patlamaya mı bakıyorsunuz? Çatışmanın içinde misiniz? Üzgünüm ama FPS değerleriniz düşmek zorunda. Bu durumda siz 30 FPS'lerde denge sağlamaya çalışırken başka bir oyuncu 60 FPS ile sizi saha dışı bırakabilir. Tabi bu durum firmanın getireceği güncelleme ile kontrol altına alınabilir, umarız diğer multiplayer oyunlarda bu tarz fps farklılıkları yaşanmaz.





Ps4 Pro'nun Ömrü Ne Kadar?

    PS4'ten farkını GPU cephesinde gösteren Pro, oldukça güçlü bir ekran kartıyla donatılmış. Tabi bu gelişme kullanıcıya daha iyi görüntü, 4K deneyimi ve FPS artışı olarak dönüyor fakat işlemci tarafına bakarsak herhangi bir gelişmenin olmaması darboğaz sorunu yaşatır mı düşüncesini aklımıza getiriyor. Bundan ötürü PS4 Pro gelecek yıllar içerisinde performans sorunları yaşayabilir ve sonu PS4'e benzer olabilir. Ek olarak Microsoft'un son çıkardığı konsol olan Xbox One S'te 4K Bluray'e destek verilirken PS4 Pro'da yer verilmemesi de, Pro'nun yerini en geç 2018 sonlarına doğru PS5'e bırakacağına işaret olarak görülüyor.




PS4 Pro'yu Kimler Almalı?

    PS4 Pro daha yüksek performans için iyi bir seçim lakin 4K çözünürlük ve HDR desteğine sahip bir televizyonunuz yoksa görüntü kalitesinde çok fark yaşamayacaksınız. Ayrıca bazı firmalar halihazırda piyasada olan oyunlarına 1080P de grafiksel geliştirme sunduklarını söyleseler de bu geliştirmeler fark edilmesi oldukça zor cinsten. İlk kez PS4 alıyorsanız ve PS4'e nazaran biraz daha yüksek fiyatı sorun olmuyorsa, seçiminiz PS4 Pro'dan yana olsun.



    Gün geçtikçe amaç ve benliğini kaybetmeye başlayan konsollar, exclusive oyunların azlığı ve remastered'lar ile geçiştirilen bir nesil olup karşımıza çıkmalarına ek olarak downgrade'e maruz kalmış grafikler ve performans sorunları ile de son yıllarda konsol oyuncularının yüzünü pek güldürmedi. Umarız PS4 Pro, özlenilen konsol oyunculuğuna dönüşün anahtarı olur.

Okuduğunuz için teşekkürler, başka bir yazıda görüşmek üzere!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder