30 Ağustos 2015 Pazar

Kasalı Bilgisayar İçin Fan Çeşitleri Ve Kasa İçi Hava Sirkülasyonu

Merhaba değerli okurlar ,
Bildiğiniz üzere bir çoğumuz kasalı bilgisayar toplarken fanların sayısına yahut özelliklerine özen göstermiyor lakin kasa fanları bilgisayarların sıcaklık değerlerini kontrol altına alan en önemli etmen .Hadi gelin hep birlikte bu küçük canavarlar neymiş ne değilmiş öğrenelim.

1.KONU : KASA FANI ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

1. 3 PİN CFM FAN

3 pin çıkışına sahip bu fanların özelliği sürekli tam güçte çalışmasıdır.Yani 1200rpm lik bir gücü olan 3 pinli fan alırsanız bu fan her dakika 1200 kere dönecek demektir.Tabi tam güçte çalışması sisteminizi soğutmakta en iyi faydayı sağlayacaktır lakin bilgisayarınızda bir işlem yapmazken sürekli tam güçte dönen fanlarınız size uğultu olarak geri dönebilir ama merak etmeyin bununda bir yöntemi var onada değineceğiz.

2. 4 PİN PWM FAN


4 pin çıkışına sahip bu fanlar anakarttan alınan sıcaklık değerlerine göre fan hızlarını ayarlarlar böylece bilgisayar tam yükte çalışmaz ve sıcaklık yükseklerde seyretmezken ölü sessizliğinde çalışabilirler.

Kısaca avantaj ve dezavantajlarını özetlemek gerekirse :

3 pin fanlar ucuzdur ve sürekli en iyi soğutmayı sağlarlar .Gerekirse güç kaynağına molex kablosu ile direkt bağlanabilir ve böylece anakartınızda fan girişiniz az olsa dahi size sorun teşkil etmez.4 pin fanlar pahalılar lakin anakartınızda 4 pin fan girişi var ve sessizliğe önem veriyorsanız size en uygunu bu olacaktır.

2.KONU : 3 PİN FANLAR NASIL KONTROL EDİLİR ? 

3 pin fanlar malum ucuz olduğundan en çok tercih edilen fan grubu ama bir süre sonra can sıkıcı olan uğultular insanı "acaba yeni fan mı almalıyım ? bunun daha sessizi yok mu? " gibi sorulara itebiliyor.Dert etmeyin fan kontrolcüler imdadınıza yetişiyor hemde ucuz yolla.



Fotoğrafta görmüş olduğunuz şey 4 fanı manuel olarak kontrol edebilen bir fan kontrolcüsü .Bu kontrolcüyü ebayden 7.50 dolara kargo dahil aldım ve 20 günde elime ulaştı.Merak edenler olursa burdan ulaşabilirler linke FAN KONTROLCÜSÜ .Bu kontrolcüye 3 pinli 4 adet kasa fanımı bağladım ve fan kontrolcüsüne güç gitmesi içinde kontrolcünün molex kablosunu güç kaynağına taktım.Fanların gücünü, soğutma etkisini fazla yitirmeyecek şekilde kıstım ve o eski uğultudan sadece 7.5 dolara kurtulmuş oldum.Ek olarak kontrolcünün mavi ledleride gerçekten ayrı bir şıklık katıyor.                    
Tabi bu model kontrolcülerin en ucuzu. Bunların gelişmiş versiyonlarıda başta Türkiyedeki sitelerde olmak üzere çeşitli yerlerde satılıyor.Bütçenize ve göz zevkinize göre istediğinizi tercih edebilirsiniz.

3.KONU : KASA İÇİ HAVA SİRKÜLASYONU NASIL OLMALI ? 

Bildiğiniz üzere fanların bir yüzü havayı içeri çekmekte diğer yüzü ise havayı dışarı vermektedir , öncelikle hangi yüzü hava çekip hangi yüzü havayı dışarı veriyor onu öğrenmemiz lazım.
Fotoğrafta sol üstteki ok fanın ne tarafa döndüğünü bize gösterirken , diğer ok ise havanın nerden nereye doğru bir yön izlediğini gösteriyor.Şimdi gelin hep beraber kasamızdaki fan çıkışlarını nasıl en iyi şekilde kullanabileceğimize bakalım. 


Ön fan ,alt fan ve kasa kapağında yer alan fanlar kasanın içine temiz hava almakla görevli olmaları durumunda , arka ve tepe fanlar sıcaklığı dışarı atma görevini üstlenmeleri gerekir.Bu şekilde bir düzen sağlandığı zaman kasa içindeki hava sirkülasyonu iyi bir hal alarak kasa içi sıcaklığınıza olumlu etkisi olacaktır.


Arka fan içerdeki havayı dışarı atacak şekilde ayarlı 

Kasanın üst bölümünde yer alan fanlar arka fanda olduğu gibi egzoz fan görevi görmekte



Ön ve kasa kapağındaki fanlar ise içeri temiz hava almakla görevli.

Evet sevgili okurlar değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim ,sorularınız varsa lütfen çekinmeden yorum kısmından bize sorabilirsiniz en kısa sürede mesajınızı cevaplayacağımı bilmenizi isterim.Bir başka yazıda görüşmek üzere.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder